Viharkárok - 2020. június 14.


2020.06.14 délutáni órákban lakossági bejelentés érkezett, miszerint az Erdősor utcában az esőzések miatt ismét pincét önthet el a csapadékvíz. Felderítés után a dabasi hivatásos tűzoltókhoz fordultunk kölcsön zagyszivattyúért, mert a saját gépünk beszerzési folyamata még nem zárult le. Rajunk a szivattyút a helyszínre szállította és telepítette azt, így nem tört be a pincébe az esővíz, ezért nem kezeltük káresetként a segítségnyújtást.

A kb. másfél órás munka alatt további lakossági bejelentések alapján a délután folyamán további három helyszínt felderítettünk, de már sehol nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra.

17:56-kor kaptuk a riasztást, miszerint Ócsán egy meggyfa viharban leszakadó ága forgalmi akadályt képez. Rajunk a faágat feldarabolta, az úttestet megtisztította. Dabas/2 gépjárműfecskendő szintén megkezdte a vonulást a káresethez, de mivel a kiérkezésük előtt sikerült felszámolni azt, így a dabasi rajt a megyei műveletirányítás visszafordította.

Ezalatt újabb lakossági segítségkérés érkezett, miszerint kettő furgon elakadt a sárba, az Ócsa - Felsőpakony dűlőúton. Ez a vasúti sínek melletti földút, a helyi lakosok tisztában vannak vele, hogy járhatatlan a kb. 3,5 km. hosszú szakasz. Az út hol szűk erdei csapásokon vezet át, hol iszaptengerré változik. Az első elakadt járművel (furgon) érkező “vidéki turista” eredeti behajtási szándéka nem ismert, vélhetően a navigáció vihette a rövidebb útra, célja Felsőpakony volt. A második jármű (furgon) az ő kimentésére igyekezett, így estek a sár fogságába. Rajunk a gépjárműfecskendővel sikeresen stabil talajra vontatta mindkét elakadt járművet, majd az 1 km. offroad tolatás helyett a kb. 2,5 km-re lévő Felsőpakonyt vettük célba. A hármas konvoj kis kerülővel (kb. +500 m) kb. 1 óra alatt tette meg az utat. Nagyon kérek mindenkit, hogy ne menjen arra, vagy ha mégis odatéved, akkor időben tolasson ki! Aszfalton a “kerülőút” kb. 15 km / 15 perc. A négy bajbajutott mielőtt tűzoltót hívott, már órák óta küzdött az autók mentésével az esőben. Kiérkezésünk után további kb. 1 óra múlva érték el az úticéljukat.

A gépjárműfecskendő lemosása és gyors karbantartása után rajunk állomáshelyére vonult, a továbbiakban eseménymentes szolgálatot zártunk.

A kölcsön-szivattyút 2020.06.21 napig kaptuk a dabasi kollégáktól. Remélem, hogy a héten már nem lesz rá szükség (ha mégis, akkor ezt jelezzétek: +36205394393) és a következő esőzésig megérkezik a saját szivattyúnk ill. javul a város csapadékvíz-elvezetési helyzete is.

Bulátkó Csaba
Ócsa ÖTE elnök


A beavatkozásokról további képeket találsz a Facebook oldalunkon!

#viharkárok