Bugyi-Vány erdőtűz - 2020. április 18.


2020.04.18 08:00 órától az Ócsa ÖTE készenléti szolgálatot teljesített. 14:12 perckor riasztották Délegyháza ÖTE/1 és Dabas/1 egységeket, mert Bugyi-Vány külterületén kigyulladt az erdő. Az első beavatkozók a koronatüzet megfékezték, a fokozatot kiemelve további segítséget kértek a tűz oltásához. Az Ócsa ÖTE/1 fecskendő állomáshelyéről megkezdte a vonulást, én pedig egy másik településről indulva, saját gépkocsival igyekeztem a helyszínre. Bugyi településen találkoztam a rendőrség munkatársaival, útbaigazítást kértem és ezúton is köszönöm nekik a gyors autós felvezetést. A főúttól még hátralévő több kilométernyi mezőgazdasági / erdei utakon egy civil autós mutatta a helyes irányt, neki is köszönöm a segítséget! Elsőként Délegyháza ÖTE/1 fecskendővel találkoztam és mivel az úton lángolt előttem a növényzet, ezért kaptam egy C sugarat, amivel újra járhatóvá sikerült tenni az utat. Eközben érkezett az újabb civil segítség, így az Ócsa ÖTE/1 fecskendőhöz vezető, nehezen járható szakaszt az autóm helyett quaddal tehettem meg.

A helyszínen lévő hivatásos szerek: Dabas/1, Dabas/vízszállító, Sziget/vízszállító és önkéntes szerek: Délegyháza ÖTE/1, Délegyháza ÖTE/vízszállító, Kis-Sziget ÖTE/1, Ócsa ÖTE/1

A hét darab tűzoltó járművel, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal kb. 50 fő tűzoltó közel 7 órás küzdelem után 21:00 óra körül végzett az utómunkálatokkal. Kb. 3 hektár vegyes erdő aljnövényzete égett le, több esetben koronaégés is előfordult.

2020.04.19 11:52 órakor érkezett a riasztás, miszerint újra foltokban lángolás, füstölés tapasztalható ugyanezen a területen. Dabas/1, Délegyháza ÖTE/1 és Délegyháza ÖTE/vízszállító személyzetének további kb. 3 órás munka árán sikerült megszüntetni a füstölést.

Ezúton is felhívnám a tisztelt lakosság figyelmét arra, hogy a külterületi erdők, fásítások 200 méteres körzetében országosan TILOS TÜZET GYÚJTANI!

Bulátkó Csaba
Ócsa ÖTE elnök


A beavatkozásról további képeket találsz a Facebook oldalunkon!

#erdőtűz