Mozgalmas hétvége - 2020. április 25-26.


Ismét mozgalmas hétvégéről számolhatok be. A cikk terjedelme miatt már az elején felhívom a tisztelt lakosság figyelmét, hogy tűzgyújtási tilalom idején mindenkinek az a teendője, hogy ne gyújtson tüzet, még akkor sem, ha erre a helyi rendelet lehetőséget ad! #negyújtstüzet!

Az Ócsa ÖTE 2020.04.25-26 napokon teljesített készenléti szolgálatot. Szombaton kora délután egy Alsónémedi raktár mellet keletkezett tűz, ezt Dabas/1 fecskendő és legénysége felszámolta, majd nem sokkal később Alsónémedi külterületi erdőtűzről érkezett riasztás, itt szintén elegendő volt a helyszínre érkező dabasi hivatásos erő, így az Ócsa ÖTE riasztását visszavonták. Az éjszakai órákban Bugyi külterületén gyulladt ki az erdő, amihez a Délegyháza ÖTE és hivatásos szigetszentmiklósi egységek közelebb voltak, így az Ócsa ÖTE és a dabasi hivatásos szer is vissza lett fordítva.

Vasárnap 10:24 órás internetes bejegyzés (fotó) szerint Inárcs belterületén kommunális hulladékot égetnek. Mivel a szabálysértést megszüntették, ezért hatósági bejelentést ez esetben nem tett senki, tűzoltó beavatkozásra nem került sor.

Vasárnap 12:16 órakor érkezett riasztás, miszerint Ócsa, Somogyi Béla utcába gépjármű villanyoszlopot döntött. Vonulásunk alatt érkezett az újabb riasztás, miszerint Ócsa-Felsőbabádon, az erdőben méhkaptárak égnek. A műveletirányítás döntése alapján közlekedési baleset helyszínéről az Ócsa ÖTE fecskendő az erdőtűzhöz vonult, Dabas/1 fecskendő az ócsai baleset helyszínén folytatta a munkát. A balesetben nem sérült meg senki.

Az ócsa-felsőbabádi erdőtűzhöz az Ócsa ÖTE/1 fecskendő mellett a budapesti XX/1 fecskendő és Dabas/vízszállító hivatásos egységek lettek riasztva. A nehezen megközelíthető, vegyes erdő aljnövényzete többezer négyzetméteren égett. Az Ócsa ÖTE legénysége egy C sugárral a méhkaptárakat eloltotta, így a 8 db méhkaptárból 6 megmenekült. A tűzben néhány rovar elpusztult, de személyi sérülés nem történt. A hivatásos egységekkel együtt kb. 2 óra munkával, további egy H sugárral, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal az aljnövényzet égését, füstölését megszüntette. A munkát erős szél hátráltatta.

Bevonulásunk közben érintettük az ócsai közúti baleset helyszínét, ahol az ELMŰ szakemberei 22 kW-os légvezeték kiváltásán és áramtalanításán dolgoztak. Miután ez megtörtént, a Dabas/1 legénysége erőgép segítségével a sérült gépjárművet visszaemelte az útra. A több órás teljes útzárat és a forgalomterelést az Ócsa Városi Polgárőrség önkéntesei végezték. A hivatásos kollégák mellet az ő munkájukat is köszönjük!

A tűzesetek 99.9%-a emberi mulasztásra vezethető vissza!

Ismét felhívnám a tisztelt lakosság figyelmét arra, hogy jelenleg is
ORSZÁGOS TŰZGYÚJTÁSI TILALOM VAN ÉRVÉNYBEN!


Bulátkó Csaba
Ócsa ÖTE elnök


A beavatkozásról további képeket találsz a Facebook oldalunkon!

#negyújtstüzet